Ginekologija i opstetricija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

Da li je moguca trudnoca??

Autor Poruka

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.02.2014. 19:20

Vaga ne radi se o trudnoći.

Tina, ako je tako bilo, naravno da se ne radi o trudnoći.

StressiNessi

Lijep pozdrav!

Kasni mi menstruacija (posljednja je počela 9.1.), dakle ako se ne varam kasni 5 dana. Mislim da nemam baš prevelikog razloga za brigu, ali ipak brinem, a termin kod ginekologa imam 6.3. pa se moram nekome obratiti za mišljenje dotad. Inače pijem logest već skoro 4 godine, s tim da sam zadnja dva mjeseca radila pauzu, a ovaj petak (7.1.) sam ih opet počela piti. U toj pauzi sam dakle dobila menstruaciju 9.1., što je zapravo bilo 3 dana ranije nego inače dok sam bila na pilulama.
Inače sam u vezi već jako dugo, i oduvijek uz pilule koristimo metodu prekinutog snošaja, što smo koristili i poslijednjih mjesec dana (prvih mjesec dana nakon prestanka s pilulama smo koristili i kondome). Usput, prije nekih tjedan dana sam dobila i gljivičnu infekciju te koristim canesten za vanjsku primjenu (imala sam ih i ranije, ali ne znam dal one mogu utjecati na kašnjenje). Također, studiram, i ovo je vrijeme ispita i u nešto sam stresnijem raspoloženju nego inače.
I usput, sinoć sam napravila test na trudnoću (i to onaj za rano otkrivanje), i bio je negativan, ali ja se svejedno brinem jer sam čula da su žene dosta plodnije nakon što prestanu piti pilule (google, google...), a i zato što imam jako malo iskustva s tim da mi menstruacija kasni.

Eto nakon što sam sve ovo iznjela, da li bi Vi rekli da postoji šansa da sam trudna, i da li biste mi preporučili da radim test ponovno ako se ona ne pojavi kroz koji dan? Puno hvala.

11.02.2014. 20:10

Ne postoji šansa za trudnoću.

15.02.2014. 16:40

Poštovani,

Imao sam odnos sa djevojkom, nismo koristili nikakvu zaštitu, pod izgovorom da ću paziti. Tako je i bilo, ejakulirao sam van nje. Siguran sam da ejakulat nije došao u dodir sa njom poslije toga. Ipak, brinem se zbog toga što sam na dosta mjesta pročitao kako se i prije ejakuliranja ispušta sjemena tečnost koja može nositi spermatozoide. Ovaj seks bez zaštite smo praktikovali samo jednom, nikada ranije. Imam li razloga da brinem o mogućoj trudnoći, s obzirom na to da je u neplodnim danima i da se ejakulacija nije desila unutar njenog polnog organa?

Unaprijed hvala.

ginprob

15.02.2014. 20:15

Postovani,
molim vas za brzi odgovor jer ne mogu vise zivjeti od straha. Naime posljednju menstruaciju sam imala 29.1.2014.
Ciklusi (28) dana
Nezaštićeni odnos sam imala 8.2.2014. s time da je to bila metoda prekinutog snosaja..postoji mogucnost da je mozda (ali nije sigurno) dio sadrzaja otisao unutra i sada me zanima kolika je sansa da se dogodi trudnoca sad
Znam da je kasno za pilule i slicno.
Unaprijed hvala

16.02.2014. 06:55

Eranikus točno je to što ste pročitali.
Ako se doista radilo o neplodnim danima onda neće doći do trudnoće.

16.02.2014. 06:55

Ginprob, ja to ne znam. Da pitate partnera možda?
U plodnim danima uz nezaštićene odnose, šanse svakako postoji.

BlackOrchid

16.02.2014. 07:00

Poštovani doktore,
Zadnja menstruacija je bila 29.01 2014, prije toga 26.12.2012, a prije toga je kasnila oko mjesec dana. Prije 24h sam imala nezaštićen odnos, ali odnos je trajao svega 2 minuta, nije dolazilo do ejakulacije. Interesuje me, da li da popijem pilulu za dan posle, da li ima potrebe?
U iščekivanju Vašeg odgovora,
Srdačan pozdrav!

ana2812

16.02.2014. 07:00

Poštovani, muci me jedan problem i nadam se da cete mi moci pomoci. Moje tegobe su pocele od unazad 2 mjeseca. 4 dana nakon pettinga sa partnerom dobila sam menstruaciju koja je dosla par dana ranije odnosno 24. dan ciklusa i trajala je 3 dana. 2 sedmice nakon toga sam imala zelucane tegobe pa sam poslana na UZV. Posto nisam tada sumnjala na trudnocu nisam to posebno naglasila al zanima me da li bi doktorica vidjela na uzv pregledu da je bilo nesto( 3-4 sedmice dakle nakon odnosa odnosno 5-6 nakon prvog dana prethodne menstruacije, jer sumnjam da je ona nakon tog odnosa odnosno pettinga bila lazna), ili je prethodno trebalo to naglasiti i doci na uzv punog mokracnog mjehura itd?
Ja sam dobila jos jednu menstruaciju medjutim vise od 20 dana imam probleme sa bolom u stomaku, nemam mucnine ali imam opstipacije kao i bol u jajnicima. Zna se desiti da povremeno uocim kap ili dvije krvi na vesu. Do sada je to bilo sredinom ciklusa a danas kada mi je 20. dan opet sam vidjela malu kap krvi. Da li mi preporucujete da se narucim na pregled? Kakve su realne sanse za trudnocu na ovaj nacin, odnosno peting (dodirivanje genitalija bez ejakulacije ali bez odjece)?
Mlada sam i nisam nikada imala odnose ali jako sam se uplasila i ne znam kako da kazem roditeljima za svoje sumnje, hvala unaprijed na odgovoru.

16.02.2014. 14:25

Black orhid ne treba pilula za dan poslije. Nije bilo ejakulacije.

16.02.2014. 14:30

Ana opustite se. Ne radi se o trudnoći.

0609958

16.02.2014. 14:35

Poštovani,
danas mi je 5.dan mjesečnice, imala sam odnos i muž je ejakulirao u mene. Mjesečnice su mi redovite i ciklusi traju do 28 dana. Da li je moguća trudnoća?

16.02.2014. 16:30

Nije.

panonia

16.02.2014. 16:30

Pozdrav.
Evo moje dileme:
Rodila sam prije 3 mj., dojim(bez nadohrane) i jos nisam imala menstr.krvarenje.
Jucer sam imala odnos sa muzem i tek smo na kraju primjetili da je kondom puknuo, a muz svrsio u meni.
Zanima me koje su mi mogucnosti da zatrudnim(znam da ovulacija dolazi prije prvog menstr.krvarenja) i dali mi moj ginekolog moze propisati tabletu za dan poslije s obzirom da dojim(htjela bih i nastaviti dojiti).Odnosno koliko nakon uzimanja tablete nije preporucljivo dojiti?
Zahvaljujem!

ginprob

16.02.2014. 18:05

Postovani doktore,
Molim vas za odgovor.

Imam 22 godine i inace sa deckom prakticiram metodu prekinutog snosaja. Do sada je sve bilo u redu. Imam ciklus (28-29) dana.
Zadnja menstruacija je bila 29.1.2014. ; a odnos 8.2.2014. (11.dan ciklusa).
U panici sam jer je veci dio sadrzaja bio vani, ali decka je strah, tj.postoji mogucnost da je dio otisao unutra. Kolike su sanse da sam trudna? Jako me strah i znam da sada nista ne mogu nego cekati, ali se nadam da su sanse male sad
Hvala

16.02.2014. 19:40

Panonia, bez nalaza uzv-a teško mi je odgovoriti na pitanje.
Šanse su jako malo i postoje. Savjetujem uzv sutra. Za pilulu nije kasni ni sutra.

16.02.2014. 19:40

Ginprob, razočarat ću vas. Šanse nisu male.

zena1

16.02.2014. 22:20

Postovani!menzis mi kasni 11d
ana.zadnji odnos sam imala polovinm 9.mjeseca.Ciklus mi je dosad bio redovan.je li moguca trudnoa?

panonia

17.02.2014. 12:50

zahvaljujem na brzom odgovoru.ginekolog mi je propisao ellaOne tbl..A dojiti mogu vec nakon 36sati.pisem ovaj odgovor u slucaju da se jos neka dojilja nadje u istoj situaciji.u dogovoru sa ginekologom odlucila sam da je spirala trenutno najbolja opcija kontracepcije.