Konzumacija fruktoze povezana s ubrzanim rastom tumora
Potrošnja fruktoze znatno se povećala u posljednjih pet desetljeća, uglavnom zbog raširene upotrebe visokofruktoznog kukuruznog sirupa kao zaslađivača u pićima i ultraprerađenoj hrani. Novo istraživanje pokazuje da fruktoza iz hrane potiče rast tumora na životinjskim modelima melanoma, raka dojke i raka vrata maternice.
Međutim, fruktoza ne potiče izravno tumore. Umjesto toga, jetra pretvara fruktozu u korisne hranjive tvari za stanice raka. Smatra se, da bi ovo otkriće moglo otvoriti nove puteve za njegu i liječenje mnogih različitih vrsta raka.
Inače, znanstvenici su odavno prepoznali da stanice raka imaju snažan afinitet prema glukozi, jednostavnom šećeru koji je tjelesni preferirani izvor energije temeljen na ugljikohidratima.
Po kemijskoj strukturi fruktoza je slična glukozi. Obje su uobičajene vrste šećera, ali se razlikuju po načinu na koji ih tijelo metabolizira. Glukoza se prerađuje u cijelom tijelu, dok se fruktoza gotovo u potpunosti metabolizira u tankom crijevu i jetri.
Oba se šećera prirodno nalaze u voću, povrću, mliječnim proizvodima i žitaricama. Također se dodaju kao zaslađivači u prerađenu hranu. Fruktoza je posebno prodrla u američku prehranu tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Prehrambena industrija ja favorizira jer je slađa od glukoze.
Izvor:
Nature