Može li konzumacija crvenog voća smanjiti rizik od raka?


Može li konzumacija crvenog voća smanjiti rizik od raka?

Rezultati analize više studija sugeriraju da crveni pigment likopen, koji se nalazi u rajčicama i drugom crvenom voću, može pomoći u smanjenju rizika od raka - osobito raka pluća.

Ovaj pregled naglašava potencijalne zaštitne prednosti konzumacije likopena na ishode povezane s rakom, osobito kada se procjenjuju razine likopena u krvi. Veći unos i razina likopena u krvi značajno su smanjili rizik od raka (za 5-11%) i smrtnost (do 24%), s 5-7 mg/dan identificiranim kao korisnim rasponom. Međutim, studija je također otkrila da prekoračenje unosa likopena hranom od 10 mg/dan ne osigurava daljnje smanjenje rizika od raka.

Smatra se, da zahvaljujući ovom otkriću, može započeti nova era istraživanja usmjerenih na likopen s ciljem suzbijanja globalne pandemije raka.

Jednako tako, smatra se, da bi rajčice, posebno obrađeni oblici s poboljšanom bioraspoloživošću likopena, mogle poslužiti kao važne prehrambene komponente u prevenciji raka. Međutim, znanstvenici naglašavaju da se ovi rezultati temelje na podacima promatranja i ne bi se trebali tumačiti kao izravan dokaz da likopen sprječava rak. Potrebna su daljnja randomizirana kontrolirana ispitivanja kako bi se potvrdila ova povezanost.

Inače, prehrana ima potencijalnu ulogu u etiologiji raka, stoga su čimbenici prehrane odgovorni za 5-10% incidencije raka. Na temelju trenutačnih dokaza, unos voća i povrća može zaštititi od pojave raka i smrtnosti. Sadržaj hranjivih tvari u tim skupinama hrane, poput vlakana, vitamina C i drugih antioksidansa poput karotenoida i polifenola, mogao bi objasniti zaštitni učinak, a nedavna povezanost između unosa rajčice i rizika od raka dobila je značajnu pozornost.

Izvor:
Frontiers in Nutrition