Umjereni unos željeza povezan s manjim rizikom od raka debelog crijeva

Nova studija otkriva da umjerena konzumacija ukupnog i ne-hem željeza može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, naglašavajući ulogu biljnog željeza u prevenciji raka.
Rak debelog crijeva treća je najčešća vrsta raka koja pogađa i muškarce i žene. Prethodne studije izvijestile su o multifaktorijalnoj etiologiji raka debelog crijeva koja može uključivati pretjerani unos alkohola, tjelesnu neaktivnost, pušenje, pretilost i prehrambene navike. Godine 2018. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) i Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF) identificirali su konzumaciju crvenog i prerađenog mesa kao čimbenik rizika za razvoj raka debelog crijeva, što se može pripisati povećanom unosu hem željeza.
Nedavne studije sugeriraju da hem željezo povećava rizik od raka debelog crijeva, ali dokazi su i dalje proturječni. Ova studija ispitivala je povezanost između ukupnog, hemskog i nehemskog unosa željeza i incidencije raka debelog crijeva.
Ova studija pokazuje da umjereni ukupni unos i unos ne-hem željeza smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Ovi rezultati upućuju na potrebu za daljnjim istraživanjem mehanizama na kojima se temelje te povezanosti i uloge prehrambenih obrazaca u modulaciji rizika od raka.
Izvor:
Nutrients