Mnogi vegani dobivaju dovoljno proteina, ali im nedostaju neke esencijalne aminokiseline


Mnogi vegani dobivaju dovoljno proteina, ali im nedostaju neke esencijalne aminokiseline

Kod osoba na dugotrajnoj veganskoj prehrani, većina je unosila odgovarajuću količinu ukupnih dnevnih proteina, no značajan broj njih nije zadovoljio potrebne razine aminokiselina lizina i leucina, pokazuju rezultati nove studije.

Proteini se sastoje od različitih molekularnih građevnih blokova poznatih kao aminokiseline. Iako ljudsko tijelo može sintetizirati većinu aminokiselina koje su nam potrebne za život, u potpunosti se oslanjamo na hranu koju jedemo kako bismo osigurali devet nezamjenjivih aminokiselina koje ne možemo sami proizvesti. Tipično, biljna hrana ima više različitih razina nezamjenjivih aminokiselina koje tijelo može iskoristiti, u usporedbi s hranom životinjskog podrijetla, pa su od posebne važnosti u veganskoj prehrani.

Međutim, većina prijašnjih istraživanja proteina u veganskoj prehrani nije razmatrala specifične aminokiseline niti probavljivost različitih namirnica, što objašnjava činjenicu da tijelo ne iskorištava u potpunosti sve što jedemo, uključujući aminokiseline.

Analiza je pokazala da je oko tri četvrtine sudionika zadovoljilo ukupne dnevne potrebe za proteinima. Uzimajući u obzir tjelesnu težinu, unos svih nezamjenjivih (esencijalnih) aminokiselina također je zadovoljio zahtjeve.

Međutim, kada se uzme u obzir probavljivost, samo oko polovica sudionika zadovoljila je dnevne potrebe za razinama lizina i leucina.

Smatra se, da ovi rezultati naglašavaju da zadovoljavanje ukupnih dnevnih potreba za proteinima ne mora nužno značiti zadovoljenje neophodnih potreba za aminokiselinama. Buduća istraživanja trebala bi istražiti kako se unos leucina i lizina može povećati za vegane na nutritivno uravnotežen način.

Izvor:
PLOS One