Kiseli kupus ima pozitivan učinak na zdravlje crijeva


Kiseli kupus ima pozitivan učinak na zdravlje crijeva

Fermentirani kupus bogat je bioaktivnim spojevima koji štite crijevnu barijeru od oštećenja izazvanih citokinima. U novoj studiji primijenjena koncentracija od 10% ekstrakta fermentiranog kupusa, učinkovito je spriječila povećanje propusnosti crijeva obično potaknuto upalnim signalima. Ovaj zaštitni učinak bio je sličan onom opaženom s mliječnim filtratom koji je sadržavao Lacticaseibacillus paracasei BL23.

Ovo rezultati su u skladu s ranijim studijama koje pokazuju da različita fermentirana hrana, ekstrakti hrane i sojevi bakterija mliječne kiseline mogu pomoći u očuvanju funkcije crijevne barijere. 

Jednako tako, smatra se, da ova studija naglašava da složena mješavina metabolita koji se nalaze u fermentiranom kupusu nudi veću zaštitu za zdravlje crijeva nego izolirani spojevi sami. Kod različitih vrsta fermenata, čini se da dosljedan osnovni skup metabolita pomaže u održavanju funkcije crijevne barijere u upalnim uvjetima.

Buduća bi istraživanja trebala potvrditi ove rezultate u širem rasponu fermentirane hrane. Osim toga, praćenje upalnih markera tijekom vremena može pomoći u određivanju preciznih mehanizama putem kojih fermentirani kupus podržava cjelovitost crijeva.

Izvor:
Applied and Environmental Microbiology