Ginekologija i opstetricija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

pitanje za ginekologa

Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

18.07.2017. 21:35

Poštovana i kupanje i fizička aktivnost su dozvoljeni.

Lana☺

19.07.2017. 16:25

Poštovanje, veoma sam mlada. Uradila sam papa test, kako kod nas ginekolozi ne objasnjavaju nalaz samo propisu ljek. Pa me zanima... Mn je propisano Macrimor complexa. Znam samo ove vaginalete da su dobre za upalu, gljivice i sl... Međutim ja imam sitnocisticne jajnika promjera desni 30x23,a ljevi 30x21. Pa mn zanima dali ove vaginalete pomažu cisticnim jajnicima, i ako mozete da mi objasnite sta znaci na papa testu jer je to oznaceno"2a odsustvo ili manjak skinuti celija"
Infektivni agensi tu je označeno:
"nespecifična upala"
Molila bih vas da mi odgovorite jer mi je ovo prvi papa test, i rekao mi je da potrošim svih 12 tableta i da se naručim ponovo za papa test nakon 4 mjestu naprijed hvala!!!

djetelina1

19.07.2017. 19:50

Molim vas,
Trudna sam 13+6 tjedana.Zbog krvarenja u 11 tjednu,lezala u bolnici.Krvarenje stalo nakon 3 dana.Na terapiji duphaston 3×2 i primila 7 injekcija depo progesterona.Javilo se tahikardija,preko 100 otkucaja uvijek.Po ucinjenom ekg-u koji je u redu,internista ukljucio isoptin po potrebi i apaurin.Ginekolog odobrio isoptin al ne i apaurin.Iz bojazni da ce uticati na plod ne pijem jos nijedan lijek.Da li ih smiju piti trudnice ako to dr.odobre?Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

20.07.2017. 12:10

Poštovana, za Lana, imate upalu i zato ste dobili terapiju koja će je izliječiti. Kontrolni papa test učinit ćete za 4 mjeseca i očekuje se da će sve biti u redu. Terapija koju ste dobili ne liječi policistične jajnike, ali da bi se postavila stvarna dijagnoza policističnih jajnika trebali bi učiniti hormonski status..

Ivo Balenović, dr. med.

20.07.2017. 12:35

Poštovana, možete uzimati propisanu terapiju, neće utjecati na plod.

djetelina1

02.08.2017. 15:15

Oprostite,
Kao sto sam u prijasnjem svom postu navela krvarila sam u 11 tjednu tri dana, ne puno,al uz duphaston i 7 injekcija progesterona sve je ok.Dan prije krvarenja sam imala odnos i doktori smatraju da je to doprinjelo krvarenju.Sad sam 16 tjedana trudna.Inace cijelu ovu trudnocu me stomak poboljeva kao da imam ciklus.Krvarenja osim tada u bolnici nije bilo.Dr.mi je izvrsila pregled prije 4 dana i sve je ok s djetetom i kaze da ne vidi nikakve kontrakcije,jos par puta u bolnici nisu vidjeli kontrakcije nikakve na uzv..mene prestane bolit dan,dva pa opet zaboli...Urin ok,jutros radjen.Trenutno sam na 2x2 duphastona i 2x1 magnezij...Da li trebam brinuti zbog tog bola u stomaku koji traje koji dan pa prodje pa opet,samo se ponavlja?Inace,kuci samo mirujem i lezim...
Hvala Vam,

djetelina1

02.08.2017. 15:25

Kao sto sam vam u svom prijasnjem postu napisala na ovoj str.imala sam krvarenje u 11 tjednu trudnoce.Dan prije sam imala odnos i dr.smatra da je to doprinjelo krvarenju.Tri je dana trajalo u bolnici i primila sam 7 depo progesteron injekcija uz duphaston 3x2.
Sad sam 16 tjedana.Od pocetka ove moje druge trudnoce(prva zavrsena carskim rezom u 37 tjednu-imala sam preeklamsiju),ovu trudnocu boli me stalno stomak kao da imam ciklus.Dr.ne vidi kontrakcije i smatra da je sve ok sa plodom..na pregledu bila prije 4 dana.Sad sam na 2x2 duphaston i 2x1 magnezij...Da li da se zabrinem sto me stomak svako koji dan boli kao da imam ciklus pa stane.Urin i krv ok...
Hvala Vam,

Ivo Balenović, dr. med.

03.08.2017. 11:15

Poštovana, normalno je da ćete kako trudnoća napreduje osjećati sve veći pritisak, pa i povremene kontrakcije. Važno je da ne dolazi do prijevremenog otvaranja što se može ustanoviti jedino pregledom. Savjetujem da uzimate propisanu terapiju i redovite kontrole.

djetelina1

12.08.2017. 13:35

Dr.,
Da li ultrazvuk smeta u trudnoci...do sada 17+2 sam imala cca.10-ak pregleda ultrazvukom....i to najcesce kad me zaboli stomak kao da cu dobit, u trudnickoj ambulanti me pogledaju na taj nacin,da vide jel beba ok.?!Hvala mnogo

Ivo Balenović, dr. med.

13.08.2017. 00:30

Poštovana, ultrazvuk nije štetan u trudnoći.

babylips83

14.08.2017. 15:45

Postovani dr,

Danas sam bila na UZ i nalaz je sledeci: uterus u avf, uredne gradje i homogenosti, debljina endometrijuma 13 mm, L.O. 47x23mm sa folikulom 26mm, D.O. 36x26 mm sa folikulom 16 mm.

Imam 21 god i redovne menstruacije na svakih 27-28 dana, srednje obilne, i traju oko 5-6 dana, dok 7 dan ima malo braon iscjetka. Mene brine debljina endometrijuma s obzirom da sam sad u plodnim danima. Moj ginekolog kaze da nema nikakve brige zbog toga jer se posmatra citava klinicka slika koja je meno sasvim normalna. Da li mi to moze predstavljati problem pri zacecu? I da li je ovo malo folikula, ili je dr zapisao samo ove vece, dominantne?

Ivo Balenović, dr. med.

14.08.2017. 19:50

Poštovana, debljina endometrija je u redu, a u svakom ciklusu po jedan folikul postane dominantan i tu se dešava ovulacija. Rijetko (1:80) može doći do ovulacije na dva folikula i tada se rađaju dvojajčani blizanci.

babylips83

15.08.2017. 20:00

Hvala doktore, al me samo zanima da li to malo folikula sto imam, jer znam da neke zene imaju i po 10-15 folikula na jednom jajniku

Ivo Balenović, dr. med.

16.08.2017. 10:15

Opisuju se samo vodeći folikuli.

djetelina1

13.09.2017. 10:20

Poštovanje,
U 22 tj.sam trudnoce.Nalaz urina los bio i dr.dala terapiju Zinnat 5 dana.Poslije terapije,sad ce 15 dana javio se blagi svrab s vana...kazem to svojoj dr.na tel.i ona preporuci Canesten 3 vaginalnu kremu,kaze malo aplikator staviti unutar rodnice i poslije isto namazati se s polja Canestenom 4-5 dana.Da li je upotreba aplikatora od Canesten kreme,bilo to samo malo stavljanje aplikatora unutar rodnice,ispravna u 22.tj.trudnoce.?
Mnogo hvala

Ivo Balenović, dr. med.

14.09.2017. 12:10

Poštovana, slobodno koristite Canesten putem aplikatora u trudnoći.

GuineaPig

17.09.2017. 17:25

Postovani, zadnja dva mjeseca imam bolove u jajnicima. Bol je povremeno prisutna tokom dana kao ostra,probadajuca bol. Bolovi se pojavljuju u velikom intenzitetu prilikom spolnog odnosa. Posljednja dva tjedna donji dio abdomena mi je natecen, ujutro bude ravan, misici mi se ocrtavaju (uobicajeno sam mrsava sa izgradenim trbuhom), dok navecer najcesce bude kao da sam u 3.mjesecu trudnoće. Svaki odnos nam je zasticen, koristimo lubrikante koji odgovaraju lateksu i imaju spermicidnu moc. Nijedan odnos nije bio rizican, decko ne ejakulira u kondom. Posljednja menstruacija bila je 23.8. I bila je drukcija od uobicajenih. Inace mi traje 8 dana i jako obilno krvarim 6 dana. Ova je bila obilna prva tri dana i nakon toga oskudno krvarenje. Sljedecu menstruaciju ocekujem 25.9. (iako ne mora doci tocno u dan, ciklus mi je 33 dana u prosjeku,prije je bio 38). Test na trudnocu jos nisam radila, ali sigurna sam da nije trudnoća. Urin je normalan kao i mokrenje, jedino sto me uz te bolove muci jest opstipacija. Da budem tocnija, prije sam imala 2-3 stolice u danu, sada imam 1 u danu,ponekad i u dva dana. Izbjegavala sam odlazak doktoru opce prakse zbog nekih privatnih razloga i nelagode (poznajem doktora osobno) Sto Vi mislite da bih trebala uciniti? Unaprijed hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

18.09.2017. 17:50

Poštovana, prema svemu navedenom najvjerojatnije se ne radi o trudnoći, nego o problemu s probavom. Preporučam da pokušate prehranom (voće i povrće bogato vlaknima) regulirati probavu.

Marisa007

24.09.2017. 22:45

Poštovanje, imam 20 godina i već od kad pamtim a to je od neke 11 12 godine(od kad sam dobila.menstuaciju) imam na lijevoj velikoj usni kao franja veličine ,nešto Šta nije tvrdo već vidi se sa je unutra(pod kozom) nešto neka kao tekućina i prijetila sam da je spojeni s kozom kao da je potkožno ne boli me niti se crveni nemam nikakve probleme Šta se tiče menstruacije ili ičega već eto Samo estetski jeli možda znate o čemu se radi i jeli se može maknuti
Unaprijed hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

25.09.2017. 09:35

Poštovana, moguće da se radi o cisti Bartholinijeve žlijezde. Bezbolne i neupaljene ciste se u pravilu ne liječe. Ako dođe do upale liječi se antibioticima. Ciste koje uzrokuju smetnje mogu se liječiti kirurškim putem. Savjetujem ginekološki pregled.

Nazad
1 ... 23 24 25 26 27 28 ... 62
Naprijed