Zeleno lisnato povrće može smanjiti rizik od dijabetesa
Analiza šest studija koje su proučavale prehrambene navike kod više od 220.000 odraslih osoba pokazala je da prehrana bogata zelenim lisnatim povrćem, posebice špinatom i kupusom, može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa.
Naime pokazalo se da jedan i pol obrok zelenog lisnatog povrća dnevno može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 14 posto.
No bez obzira na te rezultate stručnjaci i dalje preporučuju pet obroka voća i povrća dnevno.
Konzumiranje voća i povrća nije jako povezano s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2, no konzumiranje zelenog lisnatog povrća, u koje stručnjaci ubrajaju i brokulu i cvjetaču, znatno smanjenju taj rizik.
Isto tako, stručnjaci su izračunali da dnevni obrok od 106 grama zelenog lisnatog povrća smanjuje rizik od dijabetesa za 14 posto.
Nije jasno zašto zeleno lisnato povrće ima taj zaštitni učinak, no jedan od razloga mogao bi biti taj što je zeleno lisnato povrće bogato antioksidansima poput vitamina C ili po drugoj teoriji zato što sadrži velike količne magnezija.
Izvor:
BBC