Selen povezan s manjim rizikom od dijabetesa
Istraživanje provedeno na 7.000 ispitanika pokazalo je da su osobe koje konzumiraju namirnice bogate mineralom selenom izložene 24 posto manjem riziku od razvoja dijabetesa nego osobe koje ga ne kozumiraju u dovoljnim količinama.
No to ne znači da bi se odmah trebalo započeti s uzimanjem dodataka selena kako bi se spriječio rizik od dijabetesa, obzirom da postoji više različitih vrsta selena, koje imaju različite učinke.
Selen se može naći u brazilskom oraščiću, kvascu, cjelovitim žitaricama, tuni i dr..
Toksičnost selena je rijetka, no stručnjaci upozoravaju da ukoliko se žele izbjegnuti neželjene reakcije, dnevni unos selena ne bi trebao biti veći od 400 mikrograma.
Povišene razine selena u krvi mogu dovesti do stanja znanog kao selenoza, kod kojega dolazi do razvoja želučanih problema, opadanja kose te oštećenja živaca.
Također treba istaknuti da su ispitanici koji su imali više razine selena u krvi, više konzumirali cjelovite žitarice te manje konzumirali zasićene masne kiseline, kavu i alkohol. Jednako tako rijeđe su bili i pušači.
Izvor:
Diabetes Care