Prehrana s niskim glikemijskim indeksom rezultira važnim poboljšanjima za osobe s dijabetesom


Prehrana s niskim glikemijskim indeksom rezultira važnim poboljšanjima za osobe s dijabetesom

Za osobe s dijabetesom, pridržavanje prehrane s niskim glikemijskim indeksom rezultira malim, ali važnim poboljšanjima razine šećera u krvi, kolesterola, tjelesne težine i drugih čimbenika rizika, ukazuje analiza 27 studija.

Smatra se da bi dijeta s niskim glikemijskim indeksom mogla biti osobito korisna kao dodatni tretman za uspješniju kontrolu dijabetesa.

Inače, glikemijski indeks (GI) ocjenjuje koliko brzo različite namirnice utječu na razinu šećera u krvi, a istraživanja su pokazala da namirnice s niskim GI, poput povrća, većine voća, mahunarki i integralnih žitarica, mogu pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi i smanjiti rizik od srčane bolesti kod osoba s dijabetesom.

Izvor:
BMJ