Niže razine vitamina D povezane s rizikom od dijabetesa
Nova studija provedena na 5.200 ispitanika pokazala je da osobe s nižim razinama vitamina D imaju 57 posto veći rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 nego osobe koje su imale razinu vitamina D u preporučenom rasponu.
Prema mišljenju znanstvenika izgleda da vitamin D ima ulogu u povećanju oslobađanja inzulina.
Daljnje studije su potrebne kako bi se utvrdilo može li dodatak vitamina D smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 te koja je to optimalna razina vitamina D koja smanjuje taj rizik.
Svakako treba istaknuti da je vitamin D povezan i s manjim rizikom od astme, srčane bolesti te određenih karcinoma.
Naravno, i dalje je najbolji način da se smanji rizik od dijabetesa, tjelovježba i zdrava prehrana.
Vitamin D često se naziva "vitamin sunca" jer ga naše tijelo proizvodi kada je izloženo sunčevim zrakama. Vitamin D je vitamin topljiv u mastima. Poznato je više aktivnih spojeva i zato govorimo o vitaminima grupe D. Kalciferol ima najveću biološku vrijednost. Ergokalciferol (D2) nastaje iz provitamina ergosterola koji je biljnog podrijetla, a kolekalciferol (D3) je životinjskog podrijetla.
Najviše vitamina D nalazimo u ribljem ulju i ribljem mesu, zatim mlijeku i mliječnim proizvodima, cerealijama, žutanjku, kvascu i jetri.
Izvor:
Diabetes Care