Konzumiranje voća i povrća može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2
Studija provedena u Velikoj Britaniji na 3.704 odrasle osobe u dobi od 40 do 79 godina pokazala je da osobe koje jedu puno voća i povrća imaju 21 posto manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.
Jednako tako pokazalo se da su osobe koje su u prosjeku jele 16 različitih vrsta voća i povrća tijekom tjedna, imale oko 40 posto manji rizik od razvoja dijabetesa nego osobe koje su u prosjeku jele 8 vrsta voća i povrća.
Izgleda da bi raznolikost u konzumiranju voća i povrća mogla biti ključna za snižavanje rizika od dijabetesa, jer ne samo da se unose vitamini i minerali, već i vlakna i fitokemikalije, za koje se pretpostavlja da štite stanice od oštećenja koja mogu dovesti do razvoja kroničnih bolesti.
Inače stručnjaci preporučaju 4 do 5 obroka voća i povrća dnevno. Pod jednim obrokom se podrazumijeva npr. komad voća srednje veličine. Stručnjaci također preporučaju da se u prehranu uvrsti voće i povrće različitih boja.
Svakako treba istaknuti da je i dalje jedan od najvećih čimbenika rizika za dijabetes tipa 2 pretilost te je stoga izuzetno bitno održavanje zdrave tjelesne težine.
Izvor:
Diabetes Care