Konzumiranje oraha smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2
Konzumiranje namirnica koje su bogate omega-6 višestruko nezasićenim masnim kiselinama poput oraha i ulja soje i suncokreta, može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, ukazuje nova studija.
Naime, pokazalo se da su osobe koje su imale najvišu razinu linolenske kiseline imale za 35 posto manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Prema mišljenju stručnjaka, jednostavna promjena u prehrani može pomoći u zaštiti od dijabetesa tipa 2.
Inače, ranije su neki stručnjaci bili mišljenja da omega-6 masne kiseline mogu biti štetne po zdravlje. No, ova velika studija, koja je provedena u 10 zemalja, na gotovo 40.000 ispitanika, nije uočila takav učinak.
Također, valja spomenuti da je nedavno objavljena studija pokazala da konzumiranje omega-6 višestruko nezasićenih masnih kiselina može poboljšati glikemiju i smanjiti otpornost na inzulin.
Izvor:
Lancet Diabetes & Endocrinology