Jaja za doručak preporučljiva za oboljele od dijabetesa tipa 2
Rezultati nove studije ukazuju da niskomasni i niskougljikohidratni doručak (LCBF) može pomoći oboljelima od dijabetesa tipa 2 da tijekom dana drže pod kontrolom razinu šećera u krvi.
Inače, veliki skok šećera u krvi koji slijedi nakon doručka posljedica je kombinacije izražene inzulinske rezistencije ujutro kod ljudi s dijabetesom tipa 2 i tipične zapadnjačke prehrane za doručak - žitarice, zobene pahuljice, tost i voće - koje su bogate ugljikohidratima.
Stoga se smatra da je doručak najproblematičniji obrok koji dovodi do povišenja razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.
Prema mišljenju stručnjaka, niskomasni i niskougljikohidratni doručak (LCBF) jednostavan je način sprječavanja povišenja razine šećera te poboljšanja kontrole glikemije tijekom dana, koji možda čak smanjuje i druge komplikacije dijabetesa.
Također, valja spomenuti da je uočeno da je glad prije jela i potreba za slatkim kasnije tijekom dana, obično bila manja ako je doručak bio s niskim udjelom ugljikohidrata.
Izvor:
UBC's Okanagan News