Povišene razine TMAO povezane s većim rizikom od dijabetesa


Povišene razine TMAO povezane s većim rizikom od dijabetesa

Nedavno objavljena studija istraživala je kako je učestalost dijabetesa povezana s promijenjenim razinama trimetilamin N-oksida (TMAO). TMAO je mikrobni metabolit sa značajnim biološkim ulogama u kardiovaskularnom zdravlju, upalnim odgovorima, bubrežnoj funkciji, aktivaciji trombocita i metabolizmu lipida.

Primarni prehrambeni izvori TMAO uključuju morsku ribu poput bakalara i vahnje, kao i školjke. Kolin, fosfatidilkolin i L-karnitin, koji se obično nalaze u hrani bogatoj proteinima poput mesa i jaja, također su prekursorske molekule za TMAO.

TMAO je identificiran kao novi neovisni čimbenik rizika povezan s aterosklerozom i kardiovaskularnim bolestima. Biološki mehanizmi uključeni u povezanost između TMAO, ateroskleroze i kardiovaskularne bolesti mogu uključivati ​​upalu masnog tkiva i poremećaj signalnog puta inzulina, od kojih potonji može dovesti do inzulinske rezistencije i dijabetesa.

Dijabetes tipa 2 vrlo je rašireno i potencijalno onesposobljavajuće medicinsko stanje koje je usko povezano s čimbenicima načina života. Prehrana je, na primjer, značajan faktor koji bi mogao doprinijeti dijabetesu tipa 2, kao i modulirati crijevnu mikrobiotu.

Rezultati ove studije potvrdili su rezultate prethodnih studija, u kojima se navodi da TMAO doprinosi razvoju dijabetesu tipa 2. Visoke razine TMAO mogu utjecati na nekoliko bioloških putova, uključujući puteve Fox01 i protein kinaze R-slične ER kinaze (PERK), kao i sintezu žučne kiseline, što posljedično smanjuje osjetljivost na glukozu.

Inhibicija TMAO-sintetizirajućeg enzima monooksigenaze 3 koja sadrži flavin (FMO3) ili promjena sastava crijevnog mikrobioma smanjuje PERK aktivaciju i Fox01 transkripciju. TMAO također pokreće gene koji inhibiraju sintezu jetrenog glikogena dok stimuliraju proizvodnju glukoze u jetri, čime se povećavaju razine glukoze u serumu.

Promjene u prehrani uzrokuju brze i ponovljive promjene u crijevnom mikrobiomu; stoga je ključno strateški intervenirati putem savjeta o prehrani i drugih intervencija u načinu života kako bi se normalizirale razine TMAO i u konačnici spriječio dijabetes tipa 2. To bi moglo uključivati ​​prehranu bogatu vlaknima, ljekovito bilje, cjelovite žitarice i restrikciju energije, a sve to mijenja sastav mikrobioma i smanjuje visoke razine šećera u krvi.

Izvor:
Nutrients