Autor
|
Poruka
|
Lojpurusa
|
05.11.2012. 11:25
Postovani Dr
Evo i mene nakon par meseci da saopstim da sam trudna i napokon sretna ali i uplasena.*3 Nov.sam pravila test koji je bio pozitivan isti dan uvece imala sam malo braonkastog iscedka.Ovde su mi rekli na hitnoj da je to normalno jer ja sam prvi dan zadnje menstruacije imala 31 Sept.1 Okt.Kazu mi da sam negde oko 4 nedelje i par dana i da se nebrinem.Imala sam nadustost i cesto mokrenje.Jutros sam ipak otisla kod moje Dr koja mi je dala Utrogestan 100 mg kao i elevit uz obustavu rada do sledeceg ponedeljka 12 Nov.Imala sam veci braonkasti iscedak i ona misli da treba da odrzavam trudnocu.Za pregled je jos rano vadili su mi krv za proveru da li je trudnoca dobra mislim da se zove hctg i za dva dana opet idem na vadjenje krvi za to isto.Dr mi je rekla ako ostane plod za dve sedmice vrsimo prvi pregled a ja sam u nedoumici za te iscedke.Da li je to stvarno normalno?Moram napomenuti da sam sa mojom prvom trudnocom isto pila utrogestan i danas imam jednu 8-godisnju cerkicu Bogu hvala koja jedva ceka na seku)Pre nje sam imala tri spontana.A ako se secate prosle godine u Decembru sam odstranila Mirenu i sve do sada pokusavala sledecu trudnocu.Molim vas za vase misljenje i savet sta mi valja ciniti u ovako tek zapoceloj trudnoci jer meni je 37 godina?Ja se iskreno nadam svemu najboljem pozitivno razmisljam ali ipak
me to sve zabrinjava.Hvala vam unapred.
|
Dejan Šakoronja, dr. med.
|
05.11.2012. 17:30
Poštovana, beta hcg, i Utrogestan su svakako dobro rješenje za vas i za smeđi iscjedak, kao i za vašu dob kao i za stanje nakon habitualnih pobačaja.
Savjetujem strogo mirovanje i slušanje uputa vaše doktorice, svakako i cervikalne briseve.
|
MaricaJ
|
07.11.2012. 14:25
Poštovani doktore,
Nedavno sam Vam se javljala pod naslovom "Da li postoji trudnoća", i tada sam trebala Vaše mišljenje zbog kašnjenja menstruacije. Juče sam bila kod ginekologa na pregledu, i doktor mi je rekao da sam trudna 4-ri nedelje plus šest dana. Ono što me zanima je objašnjenje nalaza, pa bih Vas zamolila da mi pomognete. Nalaz je rađen ultrazvukom i ima sledeće stavke:
UZ-U povučenom uterusu vidljiv GM sa jasnim odjekom SV-3,7mm bez odjeka ploda OF-8,7mm hbd IV+6. Proksimalno subhorijalno vidljiv hematom 8mmX8mm.
Lijevi ovarij veličine 28mmX26mm privučen ka uterusu uredne morfologije.
Desni ovarij veličine 27mmX28mm uredne moprfologije.
Covum Douglasi prazan.
Nisam upoznata sa značenjem skraćenica GM, SV i OF. Takođe, zanimame i šta znači "Proksimalno subhorijalno vidljiv hematom".
S poštovanjem,
Marica
|
|
07.11.2012. 17:05
Poštovana Marica, akronimi koje ste naveli odnose se na ranu trudnoću koji vama ništa ne znače od gestacijskog mjehura, žumančane vreće itd.
Ono što je važno i relevantno je hematom tj. podljev. Nadam se da vam je kolega ordinirao progestinsku terapiju i kontrolu kroz 2 tjedna uz svu ostalu obradu.
|
Lojpurusa
|
08.11.2012. 15:55
Postovani Dr
Evo kod mene sam radila hormonske nalaze 4111 i za dva dana je 7200 Bogu hvala.Nego ja sam danas prokrvarila pa sam zavrsila u bolnici gde mi je krvarenje prestalo.
Radjen je cervkalni bris i nema bakterije.Ja da napomenem iscedke sam imala pre par dana braonkaste a danasnje krvarenje mi je bilo na kraju braonkasto i .Ultra zvuk (vaginalni)je pokazao uredno placiranje gde trebada se nalazi i odgovara dobu od 5 nedelja i par dana ja se opet nadam uskoro uvideti embrion.No kako su mi rekli sveza krv je dolazila direktno iz materice i nemogu mi nista reci moze biti pocetak pobacaja a nemora da znaci.Pijem i dalje utrogestan a dali su mi i magnezijum samo neznam zasto mi to treba.Neznam kako dalje da se ponasam da mirujem ili da opusteno provodim dan uz minimalni rad.Sta ako dodje do spontanog??Ovde citam po netu da je to cak normalna pojava u prvom trimestru zasto dolazi do toga?Ja vas molim za iskreni savet i misljenje unapred zahvaljujem.Veliki pozdrav.
P.S.Desni jajnik mi je nesto uvecan ostalo je sve u redu.
|
|
08.11.2012. 22:40
Poštovana magnezij je tokolitik i smiruje maternicu.
Svakako savjetujem strogo mirovanje i Utrogestan dalje.
Nadamo se da neće doći do pobačaja.
Idući uzv kroz tjedan dana ako neće biti krvarenja u međuvremenu.
|
deja-vz
|
12.11.2012. 15:10
Poštovani,
U 18 sam tjednu trudnoće.. Do sada svi nalazi i pregledi su bili uredni..
Jednom sam završila u bolnici na pregledu zbog blage tahikardije koja je brzo i prošla. Još uvijek imam jutarnje vrtoglavice i glavobolje koje prođu nakon što pojedem nešto slano te sam počela osječati da mi povremeno nedostaje kisik pa plitko dišem..
Glavni problem koji je sad već par dana i zbog kojeg Vam se javljam je to da me počelo probadati i zatezati najviše u donjem lijevom dijelu trbuha te sam dobila i malo jači bijeli iscjedak.. Je li to normalno?? Šta da radim?
Hvala Vam na odgovoru!
|
|
12.11.2012. 22:35
Poštovana javite se svom ginekologu svakako.
Za početak bi trebalo napravi pregled, cervikalne briseve, dks, crp, urinokulturu, uzv cervikometriju.
|