Ginekologija i opstetricija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

CA-125

Autor Poruka

Tina

17.05.2002. 11:35

Poštovana!

Zanima me da li CA-125 može biti tri puta veči od normale samo zbog upale?
CA-19-9 je u granicama normale.

Zahvaljujem na odgovoru!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

20.05.2002. 23:20

Poštovana,
Ovako značajan porast CA 125 svakako treba dodatno (vrlo ozbiljno i odgovorno) ultrazvučno analizirati po mogućnosti tehnikom obojenog i pulzirajućeg doplera ili trodimenzionalnim power doplerom kako bi se isključilo postojanje patoloških promjena na jajnicima. Upalna bolest katkada može uzrokovati porast razine CA 125 koji je rijetko kada u takvoj mjeri. Svakako bih Vam savjetovala ozbiljnu dopunsku obradu i detaljan ultrazvučni pregled u specijaliziranoj ustanovi.

Hello Hity

19.10.2011. 22:55

Poštovani,
Godinama imam cistu na jajniku koja je rasla...nakon ginekološkog ultarzvuka ustanovljeno je da je narasla na 7 cm.Menstruacije su mi redovite,ali imam bolove prilikom odnosa. Dobila sam Duphaston i rečeno mi je da bi nakon dva tjedna trebao izazvati krvarenje i puknuće ciste, te obaviti ultarzvuk nakon krvarenja. Ukoliko se to nedogodi preporuča mi se laparoskopija...
Međutim drugi liječnik sumlja da će mi Duphaston pomoći i šalje me na CA-125...htjela sam provjeriti sam Vama dali da pretragu obavim nakon 2 tjedna Duphastona ili mogu odmah i u kojim bolnicama u Zagrebu se vrši ta pretraga ? Pretpostavljam na Rebru ?

Zahvaljujem na odgovoru happy

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.10.2011. 01:05

Poštovana, ja sam mišljenja da se može pričekati iduća menstruacija te nakon nje napraviti kontrolni UZV pregled.
Inače Ca 125 možete napraviti u svim zagrebačkim bolnicana, uz naručivanje svakako.

ankica1982

22.03.2016. 17:15

Poštovani, molim pomoć.
Moja majka već mjesecima osjeća nadutost i bolove u abdomenu i leđima. Bila je na ultrazvuku kod ginekologa i ginekolog kaže da je sigurno sve u redu s ginekološke strane. Međutim, stigao je nalaz CA 125, povišen je i iznosi 170. Znači li to da je ipak moguć rak jajnika koji se na ultrazvuku nije vidio? Molimo pomoć, koje bi još pretrage sad trebala napraviti? Naručena je i za kolonoskopiju sljedeći mjesec.

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.03.2016. 23:10

Svakako CT abdomena i zdjelice ili još bolje MR. Ne vjerujem da nema UZV nalaz na jajnicima!!
Sugeriram pregled UZV u bolnici.