Čak i umjerena konzumacija šećera pojačava proizvodnju masti u jetri
Poznato je da je prevelika konzumacija šećera nezdrava, no to nije samo mnogo kalorija, naime, čak i umjerene količine dodane fruktoze i saharoze udvostručuju proizvodnju masti u jetri, što dugoročno pridonosi razvoju dijabetesa tipa 2 ili masne jetre.
Valja istaknuti, da čak i konuzmacija umjerenih količina šećera povećava sintezu masti. Naime, 80 grama šećera dnevno, pojačava proizvodnju masti u jetri, a prekomjerna proizvodnja masti nastavlja se dulje vrijeme, čak i ako se više ne konzumira šećer.
Zanimljivo je, da je proizvodnja masti u jetri bila dvostruko veća u osoba koje su konzumirale fruktozu nego u osoba koje su konzumirale glukozu. Posebno iznenađujuće bilo je da je šećer koji najčešće konzumiramo, saharoza, pojačao sintezu masti nešto više od iste količine fruktoze. Do sada se smatralo da fruktoza najvjerojatnije uzrokuje takve promjene.
Izvor:
Journal of Hepatology