Visokoprocesirane namirnice povezane s većim rizikom od raka
Za svako 10 postotno povećanje unosa namirnica kao što su grickalice, gazirana pića, slatke žitarice i druge visoko procesirane namirnice, povećava se rizik za razvoj raka za 12 posto, ukazuje nova studija. Valja istaknuti da je rak dojke posebno povezan s povećanom konzumacijom visokoprocesiranih namirnica.
Inače, velik broj procesiranih namirnica sadrži konzervanse poput nitrita, hidrogenirana ulja, modificirani škrob, bojila, emulgatore, zaslađivače i druge dodatke za koje se zna da su štetni po zdravlje.
U razvijenim zemljama konzumacija visokoprocesiranih namirnica može činiti 50 posto dnevne prehrane.
Valja spomenuti da su neke ranije studije povezivale visokoprocesirane namirnice s povećanim rizikom za pretilost, povišeni krvni tlak i povišeni kolesterol.
Prehrana bogata procesiranim namirnicama povećava tjelesnu težinu, a zna se da je povišena tjelesna težina čimbenik rizika za nekoliko vrsta karcinoma.
Izvor:
BMJ