U glavne čimbenike rizika za rak dojke ubrajaju se starosna dob (rizik od javljanja raka dojke raste s dobi), obiteljska povijest raka dojke u mlađoj životnoj dobi, mutacije gena (npr. BRCA1 ili BRCA2 gena), povećana gustoća dojki na mamografiji, rana menarhe (prva menstruacija), kasna menopauza, nerađanje djece, starija životna dob kod rođenja prvog djeteta, izostanak dojenja, promjene u grudima poput atipične hiperplazije ili lobularnog karcinoma in situ, prethodne biopsije dojke, hormonska nadomjesna terapija u postmenopauzi, rana izloženost zračenju, izlaganje određenim kemijskim supstancama, pretilost, pušenje, konzumacija alkohola i konzumacija masne kalorijske hrane.
Žene koje su izložene većem riziku od raka dojke trebale bi ići na redovite preglede. Preventivno uzimanje lijekova tamoksifena i raloksifena smanjuju rizik od razvoja raka dojke za 40 do 50 posto, dok bilateralna mastektomija (odstranjenje obje dojke) smanjuje taj rizik za više od 90 posto. Zbog toga se neke od tih metoda također primjenjuju kod žena s povećanim rizikom nastanka raka dojke kako bi se taj rizik smanjio.
Omega-3 i omega-6 masne kiseline u dodacima ribljeg ulja mogle bi pomoći u zaštiti ljudi od raka, tvrdi nova studija. Naime, sudionici studije s višim razinama omega-3 masnih kiselina imali su niže stope raka debelog crijeva, raka želuca, raka pluća i drugih karcinoma probavnog trakta.
04.11.2024. 15:1304.11.2024. 15:03
| Briefings in Bioinformatics | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Rak dojke najčešća je zloćudna bolest među ženama na Zapadu, s do 10% slučajeva koji se pripisuju genetskim varijantama. Unatoč tome, korijeni mnogih obiteljskih slučajeva ostaju neistraženi, uglavnom zbog složene prirode uključenih genetskih čimbenika.