Vegeterijanska prehrana može povećati rizik od moždanog udara
Britansko istraživanje pokazalo je da vegeterijanska prehrana smanjuje rizik od srčane bolesti za 22 posto, no povećava rizik od moždanog udara za 20 posto.
Niži rizik od srčane bolesti vjerojatno je dijelom posljedica niže tjelesne težine, nižeg krvnog tlaka, niže razine kolesterola u krvi i niže stope dijabetesa povezane s vegetarijanskom prehranom.
Zašto dolazi do povišenja rizika od moždanog udara u vegeterijanaca? Naime, nedavne studija ukazuju da bi vrlo niska razina kolesterola mogla biti povezana s većim rizikom od hemoragijskog moždanog udara. Jednako tako, vegeterijanci također mogu imati nisku razinu nekih hranjivih tvari poput vitamina B12 koji je jedino dostupan iz životinjske hrane, a neka istraživanja sugeriraju da postoji veza između nedostatka vitamina B12 i većeg rizika od moždanog udara.
Izvor:
BMJ