Mediteranska prehrana može smanjiti rizik od raka dojke za 40 posto
Prakticiranje mediteranske prehrane može pomoći ženama u postmenopauzi da smanje svoj rizik od razvoja raka dojke za 40 posto, ukazuje nizozemska studija u kojoj su sudjelovale 62.573 žene, u dobi od 55 do 69 godina. Mediteranska prehrana je uglavnom biljna prehrana koja uključuje puno povrća i voća, mahunarke, maslinovo ulje i plavu ribu. Jednako tako, za nju je karakterističan nizak unos crvenog mesa i procesiranih namirnica.
Inače, mediteransku prehranu se često povezuje s boljim zdravljem srca i mozga, zdravom tjelesnom težinom te duljim životom.
Spomenuto smanjenje rizika od raka dojke uočeno je za karcinome dojke koji su negativni na estrogenski receptor.
Ovi rezultati bi mogli biti posebno vrijedni obzirom da se žene s ovim oblikom raka dojke ne mogu liječiti hormonskom terapijom te da je uspješnost liječenja ove vrste karcinoma lošija nego kod drugih karcinoma dojke.
Smatra se da su za povoljan učinak mediteranske prehrane na smanjenje rizika od raka dojke odgovorne velike količine vlakana, antioksidansa i vitamina, te njihova sposobnost da smanje upalu i oksidativni stres.
Izvor:
International Journal of Cancer