Loša prehrana u mladosti može povećati rizik od ranog raka dojke


Loša prehrana u mladosti može povećati rizik od ranog raka dojke

Loša prehrana u mladosti koja je bogata šećerom, rafiniranim ugljikohidratima, crvenim i procesiranim mesom, može povećati rizik od ranonastupajućeg raka dojke, ukazuje istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 45.000 žena. Također, valja spomenuti da nezdrava prehrana povećava vjerojatnost od razvoja raka dojke prije menopauze za 35 posto.

Konzumiranje namirnica koje su bogate šećerom i rafiniranim ugljikohidratima povezano je s višom razinom markera upale u krvi. Žene u kojih je uočeno jako povišenje markera upale imale su 41 posto veći rizik od razvoja raka dojke.

Inače, znanstvenicima u potpunosti nije jasno zašto upala može povećati rizik od razvoja raka dojke.

Izvor:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention