Konzumiranje mesa i mesnih prerađevina povisuje rizik od srčane bolesti


Konzumiranje mesa i mesnih prerađevina povisuje rizik od srčane bolesti

Prema rezultatima nove studije, konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina povezano je sa značajno većim rizikom od srčane bolesti i smrti.

Inače, crveno meso uključuje govedinu/teletinu, janjetinu, ovčetinu, divljač i svinjetinu. Mesne prerađevine su izraz koji se odnosi na meso koje je sušeno, dimljeno, soljeno ili kemijski konzervirano. Razni konzervansi i aditivi u ovom mesu, kao i visoki udio soli u nekim oblicima, također su razlozi njihovog negativnog utjecaja na zdravlje.

Već ranije se pokazalo da je konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina povezano sa razvojem raka debelog crijeva.

Ovo istraživanje je pokazalo da jedenje 2 obroka crvenog ili prerađenog mesa ili peradi tjedno, povećava rizik od kardiovaskularne bolesti za 3 do 7 posto. Valja istaknuti, da spomenuti rizik nije uočen kod konzumiranja ribe.

Dva ili više obroka crvenog ili prerađenog mesa tjedno, također povećavaju rizik od ukupne smrtnosti za 4 posto, no spomenuti rizik nije zabilježen nakon konzumiranja ribe ili peradi.

Smatra se da promjena prehrambenih navika može biti važna strategija za smanjenje rizika od kardiovaskularne bolesti.

Izvor:
JAMA Internal Medicine