Autor
|
Poruka
|
Elentari
|
27.01.2012. 11:10
Poštovana doktorice,
Imam 23 god. u 9. mj. 2007. godine počela sam piti Yasmin zbog tada kratkog ciklusa (samo 19 dana) i kontracepcije, a prestala sam u 9. mj. 2010. zbog jakih nuspojava. Nakon nekoliko mjeseci korištenja pilula postala sam (ovo prvo je najvažnije) emocionalno hladna, imala sam jako izražen osjećaj tjeskobe svo vrijeme, ionako velike dojke su mi se još više povećale, a celulit i strije su se pojavile doslovno niotkuda. Također, tokom perioda kroz koji sam pila tablete moja dotad savršena koža lica (imala sam kompletno suhu kožu) osula se zlatnim pjegicama a pretkraj perioda sam počela dobivati jako bolne akne uz rub rasta kose na čelu i sljepoočnicama koje i danas redovito imam. Kosa mi se dosta prorijedila i stanjila. Sad imam mješovitu kožu, uglavnom suhu, masna je samo u predjelu lijevo i desno od nosa, s jako proširenim porama, a kosa mi se odjednom jako jako brzo masti (prije je mogla biti neoprana 5 dana i izgledati čisto, sad je nakon 2 dana totalan užas). Ono najgore su emocionalne promjene i tjeskoba. Još uvijek sam s istim dečkom s kojim sam tad bila, i prošli smo kroz težak period mojih emocija, plakala sam kao nikad u životu te tri godine, osjećaj hladnoće prema dečku je bio nevjerojatan, libido je gotovo pa nestao, uživanje u odnosima je bilo dosta smanjeno u odnosu na prvih tri mjeseca veze dok nisam pila tablete i sama pomisao na seks nije bila tako interesantna i uzbudljiva. Također bilo mi je svejedno hoću li se vidjeti s dečkom ili ne, bila sam jako razdražljiva, ponekad bi ga i uvrijedila, na što on nije ostajao hladne glave, neznajući da je to zbog tableta. Tonila sam u razmišljanja i prevrtanja u sebi, donošenja suprotnih odluka ostati u vezi ili prekinuti, išlo je do te mjere da sam pitala sve prijatelje za savjet jer sama nisam mogla zaključiti ništa. Zapravo Vam se javljam nakon tri dana listanja po stranim i našim web stranicama gdje sam, pogotovo na stranim, našla slične probleme cura i žena, te konkretno gotovo identičan problem jedne cure koja je imala isto tako emocionalno zahladnjenje zbog Yasmina i dr. joj je rekao da je zbilja moguće da joj Yasmin kontrolira emocije. Tad sam zapravo shvatila kakva sam bila i što mi je bilo. Prije tjedan dana ja i dečko smo odlučili da bi mogla opet početi piti tablete, ali mi je on, dok smo gledali prospekte za Yaz i Qlairu, ukazao na moje promjene raspoloženja i tjeskobu tokom pijenja Yasmina (koji mi je jedino sredio ciklus na 28 dana, trenutno imam ciklus 25 dana) pa sam krenila u potragu za najboljima. Zasad Qlaira drži prvo mjesto (ima najmanji postotak depresije i anksioznosti kao nuspojave od svih koje sam vidjela). Molim Vas, da li je moguće da pilula zbilja toliko kontrolira i zagorčava moj život u emocionalnom i psihičkom smislu (zadnjih godinu dana sam prestala plakati, a odnos s dečkom je vidno bolji, iako prošli smo stvarno katastrofu te 3 god., pa je bilo pravo otkriće kad smo oboje saznali da moja narav i nije toliko grozna koliko je na nju mogla utjecati pilula)? Po prirodi sam optimist i vjerujem da sve stvari uvijek završavaju možda ne onako kako smo zamislili ali završe dobro ako zdravlje služi, i nije mi jasno kako bi mogla doseći tu razinu tjeskobe i neodlučnosti, tj. nemogućnosti racionalnog razmišljanja donošenja odluka na emotivnom planu osim ako nisu pilule u pitanju. Sva sreća da sam uspjela održati studij na jednoj pozitivnoj konstanti, inače bi zbilja bilo grozno. Možete li mi savjetovati neke tablete, ili mi bar reći od kojeg hormona dolazi do tjeskobe, imam osjećaj da moja doktorica nema vremena za mene (kad dođem kod nje ona samo čita nalaze, imam osjećaj da me niti ne sluša) i da će mi propisati bilo što i da ću opet imati iste probleme. Spremna sam odvojiti godinu ipo dana dok ne isprobam sve sa tržišta što bi moglo biti efikasno i dobro za mene (čitala sam ostale postove, svakim tabletama dati min. 3mj da vidim hoće li simptomi proći). Bilo kakav savjet ili prijedlog su dobrodošli.
Unaprijed hvala i ispričavam se na opsežnom postu.
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
29.01.2012. 04:15
Prvo imate predivnog dečka koji je uz sve te probleme bio uz Vas i čuvajte ga. Nažalost kontraceptivi imaju utjecaj na raspoloženja i kod nekih osiba ostave trag kao kod Vas. U svojoj ambulanti nisam do sad imala takve reakcije na raspoloženje.Probajte s Qlair-om. Sretno
|
Vana@
|
31.01.2012. 11:20
Poštovana doktorice,
pijem Qlairu 2 mjeseca, te sam prekjučer popila zadnju crvenu tabletu od 2. kutije. Naime, prvi mjesec sam imala spotting krvarenja( smeckasti iscjedak) te se menstruacija pojavila nakon 2. crvene tablete. Ovaj mjesec nisam imala nikakvih nuspojava, nije bilo smećkastog iscjetka, te još nisam dobila menstruaciju. Također sam ovaj mjesec pila tjedan dana antibiotik Fromilid ali nisam imala spolne odnose za vrijeme pijenja niti tjedan dana nakon uzimanja antibiotika jer mi je izazvao gljivičnu infekciju. Također sam zbog ispitnih rokova u velikom stresu, te me zanima da li je moguće da stres i bolest utječu na izostanak mjesečnice? Zanima me jer je dečko ejakulirao u mene za vrijeme par spolnih odnosa koje smo imali u prvih 10 dana pijenja druge kutije tableta dakle prije uzimanja antibiotika.
Još sam primjetila da mi se smanjio apetit i da sam počela gubiti na kilaži od kad sam počela uzimati Qlaira tablete. Izgubila sam nekih 7 kila u 2 mjeseca. Nije da se žalim ali me zanima da li je to nešto što bi me trebalo zabrinjavati?
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
01.02.2012. 10:20
Stres može utjecati na ciklus , doći će krvarenje koje ne treba biti jako ( može biti smečkasto). Gubitak kila nije od tbl . već od tempa.
|
scarlett
|
04.02.2012. 13:40
Puno Vam hvala na savjetu, tako sam i učinila. Zasad je sve ok.
|
ana1990
|
07.02.2012. 14:10
Poštovana,
Pijem qlaira tablete vise od godine ipo dana i nisam imala nikakvi problema od prvog dana kada sam ih počela piti.
I sad sam zaboravila popiti dvije tablete za redom,znaci dva dana i treći mi se dan pojavilo krvarenje, ja sam popila te dvije propuštene table i nastavila piti kao inače ali krvarenje i dalje ide, baš kao stvari , čak me i boli malo,ali neznatno, drugi je tjedan tableta, i na znam koliko je ova pojava u redu.( S tim da mi se iznenadno krvarenje nije pojavljivalo nikako čak niti u početku kada piše da je to moguće, nego eto prvi put sad nakon tih zaboravljenih dvije tablete)
Pošto je moj ginekolog trenutno na bolovanju,i nema drugi trenutno izvor da se raspitam o tome, molila bi vas da mi kazete jeli je to nešto ozbiljno i što treba da uradim i imam li razloga za brigu.
Unaprijed zahvaljujem
Srdačan pozdrav
|
aeon:)
|
07.02.2012. 20:55
Poštovani, koristim Qlaire pilule više od godinu dana, i sljedeći tjedan bi trebala dobit menstruaciju,odnosno 14.2 u utorak nakon ispijanja druge crvene i krvarenje traje večinom do petka, no sad slijedi pitanje, dali je moguče ubrzati menstruaciju nekih 2-3 dana ranije kako bi prije završila, sa ovim pilulama? znam da sam prošle godine imala ona među krvarenja pred menstruaciju pa mi je ginekologinja predložila da popijem 2 pilule na dan do kraja pakiranja, bilo je još 4 pilule i za 2 dana sam dobila menstruaciju, dali mogu tako učiniti i ovaj put ?
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
07.02.2012. 22:40
ana 1990 Nije ništa strašno, pijte dalje po shemi.
aeon Možete preskočiti pauzu i zadržati dan kad inače dolazi ili za koliko dana želite da dođe ranije za toliko skratite tj nemojte popiti pilie do crvenih koje popjte i slijedi mjesečnica.
|
aeon:)
|
08.02.2012. 11:05
znači preskakanje pauze bi bilo,da umjesto pijenja bijelih tableta iz pakiranja, počnem odmah sa novim pakiranjem i nema menstruacije? a ako ju želim uraniti popijem samo crvene pilule i normalno nakon njih bijele i zatim na novo pakiranje?
dali sam i nakon toga jednako zaštićena kao i da sam normalno popila pakiranje do kraja? dali to nije opasno?
hvala!
|
Elentari
|
08.02.2012. 22:35
Ispričavam se na kasnom odgovoru, mora da nisam uključila slanje obavijesti na mail. Vezano za tjeskobu, na internetu sam pronašla da promjene raspoloženja i depresivna raspoloženja uzrokuje onaj progestagenski "dio" tablete. Nakon malo računanja, izgleda da kod Qlaire u 22 dana popijem 61mg dienogesta, a kod Yasmina u 21 dan 63mg drospirenona. Da li je moguće da zbog ta 2mg, 1 dana i kemijskog sastava ta dva progestagena zbilja bude razlike u odnosu na Yasmin i da li je zbilja tjeskoba i depresija zbog progestagenskog dijela? Hvala!
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
09.02.2012. 22:15
aeon Tako je smanjite br.rozih za onoliko dana koliko prije želite dobiti mengu , popijte normalno crvene i bijele . Zaštita je iste.
Elentri Tako mala razlika neće tolliko raditi razliku. I jože biti da Vi jače reagirate .
|
Elentari
|
10.02.2012. 11:10
Doktorice, pa ima li onda smisla uopće pokušati s Qlairom i riskirati tjeskobu?
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
11.02.2012. 22:55
Probajte jer su one jedine s prirodnim hormonom.
|
pilulica
|
15.02.2012. 14:50
Poštovana doktorice,
Tablete Qlaira sam pocela piti prije dva dana tj na prvi dan menstruacije. Medjutim, vec tri dana krvarenje je obilno i ne prestaje.. Da li je to normalno??Prije nisam pila nikakve kontracepcijske tablete.. i zanima me da li aspirin sumeci i tablete protiv bolova smijem piti,da li utice na qlairu (da li trebam koristiti dodatnu zastitu)?? da li sam vec sada zasticena od nezeljene trudnoce(nakon 3 popijene tablete) ili trebam sacekati neko vrijeme??
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
17.02.2012. 00:35
Tek ste počeli piti tak o da ok.
|
kikica8888
|
21.02.2012. 21:35
Lijep pozdrav. Evo čitam ovaj post od Elentari i mogu reći da imam identične simptome kao ona, ali NA QLAIRA pilulama!! Od stanjivanja, ispadanja i masnoće kose, pa do celulita (uz zadržavanje vode u nogama), akni... Ono što je najgore su također psihički problemi: živčanost, mrzovolja,depresija, razdražljivost! Od ranog jutra sam živčana, sve mi smeta i nemam potrebu ni za kime. Mogla bi plakati danima, bez razloga. Čak me i glava češće boli... Pijem 5. kutiju Qlaira i prije nekih mjesec dana sam počela primjećivati te simptome. Inače, pilule pijem 10ak godina zbog PCOS. Pauzirala sam par puta, ali organizam mi ne reagira najbolje bez pilula. Prošli put sam dobila vodenu cistu na jajniku i jedan miom u maternici (koji je sad 25mm), pa se bojim prestati piti... Pila sam do sad razne pilule (Cilest, Yasmin, Logest), a od novijih Yaz i Novynette. Ove novije, "lakše" mi nikako nisu odgovarale (uglavnom sam dobivala probojna krvarenja). Mislila sam da će mi Qlaira bolje odgovarati zbog tog prirodnog estrogena, ali eto, one me psihički "ubijaju". Što da radim? Da opet mijenjam? Koje sad da probam? Imam 31god, nisam rodila i ne planiram trudnoću bar još godinu dana. Hvala!
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
22.02.2012. 00:05
Ostanite još koji mjesec na njima jer sad će proći faza tih nuspojava.
|
kikica8888
|
22.02.2012. 13:00
Hvala na brzom odgovoru! Stvarno bi im željela dati šansu, jer mi je svaka promjena pilula dodatni šok za organizam. A i opet bi me čekali mjeseci prilagodbe, te neizvjesnost kako će mi tijelo reagirati... Jel mi možete objasniti zašto mislite da je to samo faza i da će proći? Koliko traju te faze i koliko je vrijeme prilagodbe na ove pilule, po Vašem iskustvu? Znam da je sve individualno, ali obično kažu da treba bar 3mj proći. Ja prva 3mj nisam imala nikakvih psihičkih problema, već mi je to počelo negdje na 4.kutiji. Ni na jednim pilulama nisam imala većih nuspojava psihičke naravi, pa sam malo zbunjena i iznenađena ovim svojim stanjem... Hvala!
|
nina.p
|
23.02.2012. 11:40
Poštovani,
prije par godina dermatologica mi je propisala jasmin zbog akni, dok sam ih konzumirala nisu se pojavljivale. nakon prestanka ove zime odma su "buknule". sada mi je ginekolog propisao qlaira i čitanja sam nuspojave i piše akne. danas bi ih trebala početi piti jer sam dobila menstruaciju, a malo me zastrašila taj nuspojava jer izmeđuostalog ih hoču piti i zbog toga, pa da se ne bi desilo suprotno. zanima me vaše mišljenje. možete mi ukratko reći i koja je razlika između jasmina i qlaira?
Unaprijed zahvaljujem.
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
23.02.2012. 22:15
kikica8888 Traje 4-6 mjeseci.
nina.p Ako vam je Yasmin odgovarao vratite se na njega. Razlika je u načunju pijenja i Qlaira su jedini kontraceptiv s prirodnim hormonom.
|