Žene koje vole čokoladu izložene manjem riziku od moždanog udara


Žene koje vole čokoladu izložene manjem riziku od moždanog udara

Švedsko istraživanje provedeno na više od 33.000 žena u dobi od 49 do 83 godine pokazalo je da su žene koje konzumiraju čokoladu izložene manjem riziku od razvoja moždanog udara

Rizik od moždanog udara može biti i 20 posto manji, ukoliko se konzumiraju veće količine čokolade.

Poznato je da kakao sadrži flavonoide koji imaju antioksidativna svojstva i mogu suzbiti oksidaciju LDL-a ("lošeg" kolesterola), koja može uzrokovati kardiovaskularne bolesti, uključujući i moždani udar.

Jednako tako zna se da konzumiranje tamne čokolade može sniziti krvni tlak, rezistenciju na inzulin te spriječiti formiranje po život opasnih krvnih ugrušaka.

No znanstvenici ističu da ne treba pretjerivati s konzumiranjem čokolade jer čokolada sadrži i veće količine šećera i masti pa i kofeina čak, što za osobe s poremećajima srčanog ritma  i povišenim krvnim tlakom nije preporučljivo.

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology