Svakodnevno konzumiranje voća i povrća smanjuje rizik od smrti zbog srčane bolesti


Svakodnevno konzumiranje voća i povrća smanjuje rizik od smrti zbog srčane bolesti

Prema rezultatima istraživanja provedenog u osam europskih zemalja na više od 300.000 ljudi u dobi od 40 do 85 godina, ljudi koji jedu najmanje osam porcija voća i povrća na dan imaju za 22 posto manji rizik da će umrijeti od ishemijske bolesti srca nego osobe koje su jele manje od tri porcije dnevno. Pod porcijom se smatralo 80 grama voća ili povrća, što je jednako maloj banani ili jabuci srednje veličine.

Ishemijska bolest srca je najčešći oblik bolesti srca i vodeći uzrok smrti u Europi. Osobe s ishemijskom bolesti srca imaju smanjen dotok krvi do srca, što može uzrokovati anginu pektoris i srčani udar.

Isto tako pokazalo se da se za svaku dodatnu porciju voća i povrća rizik od smrti zbog ishemijske bolesti srca smanuje za 4 posto.

Znanstvenici ističu da je glavna poruka ovog istraživanja da ljudi koji konzumiraju više voća i povrća imaju manji rizik od umiranja zbog ishemijske bolesti srca.

Izvor:
European Heart Journal