Svakodnevno konzumiranje maslinovog ulja smanjuje rizik od moždanog udara
Francusko istraživanje provedeno na 7.625 ispitanika starije životne dobi pokazalo je da osobe koje u svakodnevnoj prehrani koriste maslinovo ulje imaju za 41 posto manji rizik od razvoja moždanog udara nego osobe koje rijetko konzumiraju maslinovo ulje.
Zašto maslinovo ulje može pomoći u smanjivanju rizika od moždanog udara još ostaje nejasno. No jedna od pretpostavki je i ta što se konzumiranjem maslinovog ulja manje konzumiraju zasićene masti, a zna se da je prehrana bogata namirnicama koje sadrže zasićene masti poput mesa i maslaca, povezana s rizikom od moždanog udara.
Jednako tako, sastojci maslinovog ulja, oleinska kiselina i polifenoli mogli bi biti odgovorni za zaštitni učinak maslinovog ulja. Naime polifenoli su antioksidansi koji smanjuju upalu krvnožilnog sustava.
Izvor:
Neurology