Redovito konzumiranje ribe smanjuje rizik od raka dojke
28.06.2013. 10:15
28.06.2013. 09:58
Analiza 21 studije pokazala je da redovito konzumiranje masne ribe poput lososa, tune ili sardine može pomoći u smanjivanju rizika od razvoja raka dojke.
Navedene ribe sadrže masne kiseline znane kao polinezasićene masne kiseline omega-3 tipa (PUFA n-3), a izgleda da povećano konzumiranje PUFA n-3 ima zaštitni učinak od raka dojke.
Naime, žene koje su najviše konzumirale PUFA n-3 imale su 14 posto manji rizik od raka dojke. Također, za svako dodatno konzumiranje 0,1 grama PUFA n-3, rizik od raka dojke se smanjivao za 5 posto.
Smatra se da su za smanjivanje rizika od raka dojke dovoljna 1-2 obroka masne ribe tjedno.
Inače, PUFA n-3 pomažu u reguliranju aktivnosti krvožilnog i imunosnog sustava, te smanjuju rizik od srčane bolesti.
Izvor:
BMJ