Povrće poput brokule i kupusa može pomoći u borbi protiv raka dojke
Studija provedena na gotovo 5.000 žena u dobi od 20 do 75 godina kojima je bio dijagnosticiran rak dojke pokazala je da konzumiranje brokule i drugog povrća iz roda krstašica (prokulica, cvjetača, korabica, raštika, rukola, kelj, kupus i Bok Choy) može poboljšati izglede za preživljavanje raka dojke.
Tako se pokazalo da su žene koje su jele veće količine povrća iz roda krstašica imale 62 posto manji rizik da će umrijeti od raka dojke te 35 posto manji rizik da će se bolest ponovno pojaviti nego žene koje su jele krstašice u malim količinama.
Rezultati ove studije ukazuju da povrće iz roda krstašica i njihovi bioaktivni sastojci mogu štititi od raka dojke.
Inače neke prethodne studije dale su naslutiti da bi povećano konzumiranje povrća iz roda krstašica moglo biti povezano sa smanjenim rizikom od razvoja raka dojke. No ovo je prva studija koja je istraživala učinak konzumiranja navedenog povrća kod žena kojima je dijagnosticiran rak dojke.
Izvor:
American Association for Cancer Research annual meeting