Ljubitelji čokolade izloženi manjem riziku od moždanog udara
Švedsko istraživanje provedena na više od 37.000 ispitanika u dobi od 49 do 75 godina, pokazalo je da konzumiranje umjerenih količina mliječne čokolade, 63 grama tjedno, može smanjiti rizik od moždanog udara za 17 posto.
Inače, neka prethodna istraživanja pokazala su da je konzumiranje čokolade dobro za zdravlje srca.
Naravno, rezultati ovog istraživanja ne bi trebali biti izgovor za prekomjerno konzumiranje čokolade, obzirom da čokolada sadrži i velike količne šećera i masti. Zdrava prehrana i redovita tjelovježba, i dalje su ključni za smanjivanje rizika od moždanog udara.
Pretpostavlja se da su za ovaj pozitivan učinak smanjivanja rizika od moždanog udara odgovorni flavonoidi zbog svojeg antioksidativnog, antitrombotičkog i protuupalnog djelovanja.
Također, pretpostavlja se da flavonoidi smanjuju koncentraciju "lošeg" kolesterola u krvi te snižavaju krvni tlak.
Izvor:
Neurology