Konzumiranje voća i povrća može pomoći u sprječavanju srčanog udara kod žena


Konzumiranje voća i povrća može pomoći u sprječavanju srčanog udara kod žena

Nova studija provedena u Švedskoj pokazala je da prehrana bogata antioksidansima može smanjiti rizik od razvoja srčanog udara (infarkta miokarda) u žena.

Žene koje su jele gotovo 7 obroka voća i povrća dnevno imale su u prosjeku 20 posto niži rizik od srčanog udara nego žene koje su jele 2,4 obroka voća i povrća dnevno.

Prema mišljenju znanstvenika žene srednje životne dobi te starije žene koje nemaju kardiovaskularnu bolest i dijabetes mogu smanjiti svoj rizik od srčanog udara konzumiranjem hrane bogate antioksidansima.

Veza između konzumiranja antioksidansa i rizika od srčanog udara bila je izraženija u žena starijih od 65 godina, žena s indeksom tjelesne mase (ITM) većim od 25 te pušača.

Izvor:
American Journal of Medicine