Konzumiranje rajčice može smanjiti rizik od moždanog udara


Konzumiranje rajčice može smanjiti rizik od moždanog udara

Prema rezultatima istraživanja provedenog u Finskoj na 1.031 ispitaniku, u dobi od 46 to 65 godina, prehrana bogata rajčicama može smanjiti rizik od moždanog udara.

Poznato je da su rajčice bogate antioksidansom likopenom, a ovo istraživanje pokazalo je da su osobe koje su imale najviše razine likopena u krvi, u usporedbi s ispitanicima koji su imali najniže razine likopena, imale 55 posto manji rizik od moždanog udara.

Što se tiče drugih antioksidansa - alfa-karotena, beta-karotena, alfa-tokoferola i retinola, nije pronađena veza između rizika od moždanog udara i njihovih razina u krvi.

Rezultati ovog istraživanja još su jedan dokaz u prilog tvrdnji da konzumiranje voća i povrća može smanjiti rizik od moždanog udara, ističu stručnjaci.

Likopen je antioksidans koji smanjuje upalu, pospješuje funkcioniranje imunosnog sustava te sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.

Također, treba spomenuti da pušenje snižava razinu likopena u krvi te se time rizik od moždanog udara povećava.

Inače, osim rajčica, likopenom su bogate crvene paprike i lubenice.

Izvor:
Neurology