Konzumiranje namirnica koje su bogate vlaknima smanjuje rizik od moždanog udara
Britansko istraživanje pokazalo je da konzumiranje namirnica koje su bogate vlaknima može pomoći u smanjivanju rizika od moždanog udara, pa se tako za svakih 7 grama dnevne konzumacije vlakana, rizik od moždanog udara smanjuje za 7 posto.
Smatra se da bi dnevni unos vlakana trebao biti od 25 do 30 grama, no nažalost većina ljudi u prosjeku konzumira samo polovicu navedenog iznosa.
Rezultati ovog istraživanja dodatni su dokaz da konzumiranje namirnica koje su bogate vlaknima poput voća, povrća, orašastih plodova i cjelovitih žitarica, može obuzdati ključne čimbenike koji povećavaju rizik od moždanog udara, kao što su hipertenzija i povišeni LDL.
Inače, moždani udar i druge bolesti krvnih žila u mozgu, su ukupno gledajući drugi vodeći uzrok smrti na svijetu.
Stručnjaci ističu važnost prevencije od moždanog udara, koja se posebice odnosi na ljude koji su izloženi većem riziku od moždanog udara kao što su pušači, pretile osobe, te osobe s povišenim krvnim tlakom.
Izvor:
Stroke