Citrusno voće smanjuje rizik od moždanog udara kod žena
Istraživanje provedeno na oko 70.000 žena pokazalo je da konzumiranje naranči i drugog citrusnog voća može kod žena smanjiti rizik od ishemijskog moždanog udara.
Za ovaj učinak odgovorni su flavanoni koji izgleda poboljšavaju funkciju krvnih žila ili smanjuju upalu koja je povezana s moždanim udarom.
Flavanoni su podgrupa flavonoida koji su već povezani s manjim rizikom od moždanog udara. Osim u voću i povrću flavonoidi se mogu naći u crvenom vinu i tamnoj čokoladi.
Žene koje su konzumirale velike količine flavanona imale su 19 posto manji rizik od razvoja ishemijskog moždanog udara.
Jednako tako pokazalo se da je 95 posto konzumiranih flavanona bilo porijeklom iz citrusnog voća, najčešće naranče i grejpa.
U usporedbi s ženama koje nisu konzumirale citrusno voće, žene koje su konzumirale citrusno voće imale su 10 posto manji rizik od moždanog udara.
U prosjeku jedan plod citrusnog voća sadrži 45 do 50 miligrama flavanona. Za bolji učinak, preporučuje se umjesto soka konzumiranje cijelih plodova.
Također se pokazalo da vitamin C nije povezan s manjim rizikom od moždanog udara.
Izvor:
Stroke