Borovnice i jagode mogu smanjiti rizik od srčanog udara u žena
Nova studija u kojoj je sudjelovalo gotovo 94.000 žena pokazala je da konzumiranje tri ili više obroka borovnica i jagoda tjedno može pomoći u smanjivanju rizika od srčanog udara kod žena.
Tako se pokazalo da su žene koje su tijekom istraživanja jele najviše borovnica i jagoda imale 32 posto manji rizik od srčanog udara (infarkta miokarda) u odnosu na žene koje su ih jele jednom mjesečno ili čak i rijeđe.
Zanimljivo je da je postojala navedena razlika u riziku čak i u slučaju kada su žene koje su konzumirale manje količine borovnica i jagoda, konzumirale veće količine drugog voća i povrća.
Pod jednim obrokom se podrazumijevala jedna šalica navedenog voća.
Navedeni učinak nakon konzumiranja borovnica i jagoda može se pripisati antocijaninima, grupi biljnih pigmenata, koji su jaki antioksidansi, te mogu pomoći u proširenju krvnih žila.
Smatra se da bi i muškarci također mogli imati koristi od konzumiranja borovnica i jagoda, iako je ova studija uključivala samo žene.
Izvor:
Circulation