Može li zdrava prehrana pomoći u izbjegavanju raka dojke?


Može li zdrava prehrana pomoći u izbjegavanju raka dojke?

Žene koje konzumiraju namirnice koje pospješuju upalu, izložene su većem riziku od razvoja raka dojke, ukazuje nova studija. Proupalne namirnice su namirnice za koje se smatra da pridonose kroničnoj upali niskog stupnja u tijelu - stanju koje je uključeno u razne procese bolesti.

U proupalne namirnice ubrajaju se crveno i prerađeno meso, te namirnice koje su bogate šećerom i zasićenim mastima.

Valja istaknuti, da je poveznica bila izraženija u žena koje su razvile rak dojke prije menopauze.

Smatra se da su rezultati ove studije dodatni dokaz da prehrana može utjecati na vjerojatnost razvoja raka dojke.

Prema mišljenju stručnjaka, prehrana koja uključuju povrće, voće, grah, žitarice bogate vlaknima i "dobre" nezasićene masti, može pomoći u smanjivanju upale, a samim time i u smanjivanju rizika od raka dojke.

Izvor:
American Society for Nutrition annual meeting