Mediteranska prehrana smanjuje rizik od raka dojke


Mediteranska prehrana smanjuje rizik od raka dojke

Izgleda da prakticiranje mediteranske prehrane ne samo da smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularne bolesti nego i smanjuje rizik od razvoja raka dojke, ukazuju rezultati PREDIMED studije.

Inače, ovo je prvo istraživanje koje ukazuje da prehrana može imati dugoročni učinak na učestalost raka dojke. Tako se pokazalo da su žene koje su prakticirale mediteransku prehranu imale 62 posto manji rizik od razvoja raka dojke nego žene koje su bile na dijeti s niskim udjelom masnoća.

Također, treba spomenuti da su in vitro istraživanja pokazala da oleinska kiselina koja je sastojak maslinovog ulja ima antiproliferativni učinak tako što utječe na ekspresiju ljudskih onkogena.

Smatra se da je za pozitivan učinak mediteranske prehrane na smanjivanje rizika od raka dojke odgovorno nekoliko mehanizama, uključujući i smanjenje oksidativnog oštećenja DNK.

Izvor:
JAMA Internal Medicine