Konzumiranje mrkve i povrća iz roda krstašica smanjuje rizik od raka dojke
Američko istraživanje provedeno na više od 50.000 američkih crnkinja pokazalo je da konzumiranje mrkve i povrća iz roda krstašica (brokula, prokulica, cvjetača, korabica, kelj i kupus) može smanjiti rizik od razvoja raka dojke.
Tako se pokazalo da su žene koje su jele najmanje dva obroka povrća dnevno imale za 43 posto manji rizik za razvoj raka dojke koji je negativan na estrogenske receptore nego žene koje su jele manje od četiri obroka povrća tjedno.
Inače rak dojke koji je negativan na estrogenske receptore češće se javlja u crnačkoj populaciji nego kod bijelih žena, teže se liječi i smrtonosniji je od raka dojke koji je pozitivan na estrogenske receptore.
Približno svaka osma Amerikanka će oboljeti od raka dojke u nekom trenutku u životu, a dob, nasljedni i okolišni čimbenici mogu povećati rizik od oboljevanja.
Izvor:
American Journal of Epidemiology