Konzumiranje mliječnih proizvoda povezano s rakom dojke


Konzumiranje mliječnih proizvoda povezano s rakom dojke

Izgleda da redovito pijenje mlijeka i konzumiranje mliječnih proizvoda može biti povezano s karcinomom dojke kod žena, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo 52.795 žena. Naime, pokazalo se da svakodnevno konzumiranje mlijeka povećava rizik od raka dojke i do 80 posto.

Također, valja istaknuti da rizik ovisi o količini konzumiranog mlijeka, znači, što više neka žena konzumira mlijeko, to je njen rizik od raka dojke veći.

Pa je tako, konzumiranje samo 1/4 do 1/3 šalice mlijeka dnevno povezano s 30 posto većim rizikom od karcinoma dojke. Pijenjem do jedne šalice dnevno, rizik se povećao i do 50 posto, a za one koje piju dvije do tri šalice dnevno, rizik se dodatno povećao na 70 do 80 posto.

Valja spomenuti, da su slični rezultati zabilježeni s punomasnim mlijekom i s mlijekom sa smanjenim udjelom masti. 

Pretpostavlja se da bi za ovu povezanost mogla biti odgovorna razina spolnih hormona u kravljem mlijeku, a poznato je da rak dojke kod žena reagira na spolne hormone.

Izvor:
Journal of Epidemiology