Zdrava prehrana u ranoj trudnoći može smanjiti rizik od gestacijskog dijabetesa
Zdrava prehrana koja ograničava namirnice s visokim upalnim potencijalom u ranoj trudnoći može smanjiti rizik od gestacijskog dijabetesa, ukazuje nova studija u kojojje sudjelovala 351 žena s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću.
Istraživanje je pokazalo da je veće pridržavanje zdravijeg obrasca prehrane, karakteriziranog konzumacijom povrća i raženog kruha, povezano sa smanjenim rizikom za gestacijski dijabetes. Dok je proupalna dijeta bila povezana s većim rizikom za gestacijski dijabetes.
Također, zamijećeno je da je unos zasićenih masnih kiselina i transmasnih kiselina bio veći, a unos vlakana manji kod žena koje imaju gestacijski dijabetes.
Smatra se da je konzumiranje voća i povrća, kao i cjelovitih žitarica te nezasićenih masti, posebno važno. Ove namirnice i hranjive tvari smanjuju upalu u tijelu, a time i rizik od gestacijskog dijabetesa.
Izvor:
European Journal of Nutrition