Zdrava prehrana smanjuje rizik od sleep apneje
Kardiovaskularna bolest (KVB) i dalje je vodeći uzrok smrti u SAD-u i pogađa 49% odraslih, a životni stil, uključujući spavanje i prehranu, promjenjiv je čimbenik rizika za kardiovaskularnu bolest.
Kvaliteta prehrane može utjecati na san na više načina. Najrelevantniji za rizik od sleep apneje može biti razvoj pretilosti i nakupljanje dodatnog tkiva oko gornjih dišnih putova.
Oko 41% slučajeva blage, umjerene ili teške sleep apneje može se pripisati prekomjernoj tjelesnoj težini. Rizik od sleep apneje uključuje pretilost kao komponentu, stoga ne čudi da kvaliteta prehrane igra ulogu u visokom riziku.
U novoj studiji, unos hrane više kvalitete bio je povezan sa smanjenim rizikom od sleep apneje među polururalnim stanovništvom s nižim prihodima. Smatra se, da ovi rezultati razjašnjavaju kako kvaliteta prehrane utječe na san i, kao rezultat toga, podupiru uključivanje visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda u zdravstvene intervencije koje mogu poboljšati učinkovitost terapija spavanja uz istovremeno smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularne bolesti.
Izvor:
Nutrients