Vitamin A povezan s manjim rizikom od planocelularnog raka kože
Istraživanje u kojoj je sudjelovalo oko 125.000 Amerikanaca pokazalo je da osobe koje unašaju više vitamina A imaju za 15 posto manji rizik od razvoja planocelularnog raka kože. Smatra se da su ovi rezultati još jedan dokaz koliko je važno da se primjenjuje zdrava prehrana bogata voćem i povrćem.
Valja istaknuti da su dobri izvori vitamina A slatki krumpir, dinja, grašak, crvena paprika, brokula, špinat, mlječni proizvodi, riba i meso, posebice jetra.
Vitamin A je vitamin topiv u mastima. To znači da se može nakupljati u masnim stanicama. Ako se uzima u velikim količinama, putem dodataka prehrane, može biti potencijalno opasan za zdravlje. Smatra se da odrasle osobe ne bi trebale konzumirati više od 10.000 IJ vitamina A dnevno.
Prekomjerno uzimanje vitamina A povećava rizik od osteoporoze i prijeloma kuka.
Inače, planocelularni karcinom kože ima tendenciju pojave u područjima tijela koja su izložena sunčevoj svjetlosti, poput lica i glave.
Izvor:
JAMA Dermatology