Visoke doze omega-3 masnih kiselina pospješuju oporavak nakon srčanog udara
Pacijenti koji su nakon srčanog udara uzimali visoke doze omega-3 masnih kiselina tijekom šest mjeseci, imali su za 6 posto poboljšanu srčanu funkciju te manje ožiljaka na srcu, ukazuje nova studija. Obično liječnici kod pacijenata koji imaju povišeni kolesterol propisuju 1 do 2 grama dodataka omega-3 masnih kiselina dnevno, no u ovom istraživanju pacijenti su uzimali čak 4 grama dodataka omega-3 kiselina dnevno.
Prema mišljenju stručnjaka vrijednost ove studije je što njeni rezultati ukazuju da dnevni unos 4 grama omega-3 masnih kiselina može pomoći u procesu ozdravljenja srca nakon srčanog udara.
Inače, riblje ulje je u zadnjih nekoliko desetljeća vrlo popularno te se koristi za snižavanje povišenog krvnog tlaka, smanjivanje upale, usporavanje ateroskleroze te smanjivanje rizika od razvoja aritmije.
Dobri izvori omega-3 masnih kiselina su losos, iverak, tuna, sardine, skuše, haringe i pastrve. Omega-3 riblje ulje sadrži masne kiseline koje naše tijelo treba, no ne može ih proizvoditi.
Inače, pacijenti koji su preživjeli srčani udar svakako trebaju obratiti posebnu pozornost na svoju prehranu, tjelovježbu i smanjenje stresa.
Također, treba spomenuti da se prije uzimanja dodataka prehrani, svakako o tome trebate posavjetovati sa svojim liječnikom.
Izvor:
Circulation