Visoka konzumacija zaslađenih pića tijekom trudnoće povezana s povećanim zdravstvenim rizicima


Visoka konzumacija zaslađenih pića tijekom trudnoće povezana s povećanim zdravstvenim rizicima

Rezultati nove studije pokazali su da trudnice koje konzumiraju puno zaslađenih pića imaju veću vjerojatnost za razvoj gestacijskog dijabetesa, preeklampsije i dugoročnih negativnih posljedica na fetus, poput prijevremenog poroda i porođajnih abnormalnosti.

Prema mišljenju stručnjaka, reguliranje unosa zaslađenih napitaka tijekom trudnoće ključno je za sigurnost majki i djece.

Zaslađeni napitci mogu povisiti razinu glukoze u krvi i uzrokovati inzulinsku rezistenciju, povećavajući rizik od gestacijskog dijabetesa i hipertenzije. Trudnoća također može povisiti razinu glukoze u krvi majke, uzrokujući fetalnu proizvodnju inzulina i makrosomiju.

Žene koje piju slatke napitke četiri ili više puta tjedno imaju znatno povećan rizik od dobivanja ovih bolesti. Kako bi smanjili ove rizike, zdravstveni djelatnici trebali bi predložiti promjene u prehrani koje minimaliziraju njihovu upotrebu tijekom trudnoće.

Proaktivna kontrola pića može poboljšati zdravlje majki i smanjiti probleme s trudnoćom. Primjena ovih nalaza u kliničkoj praksi može pomoći u prepoznavanju i vođenju visokorizičnih trudnoća.

Izvor:
Nutrients