Ultraprocesirane namirnice povezane sa sindromom iritabilnog crijeva
Izgleda da bi konzumiranje ulatraprocesiranih namirnica moglo biti povezano s razvojem sindroma iritabilnog crijeva, ukazuje nova studija. U prosjeku, ultraprocesirane namirnice čine oko 16 posto dnevno konzumiranih namirnica u težini, što odgovara udjelu od 33 posto od ukupnog dnevnog unosa energije.
Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) je funkcionalna, kronična ili recidivirajuća gastrointestinalna bolest karakterizirana bolom u trbuhu, nadutošću i poremećajem crijevnog pražnjenja u obliku zatvora ili proljeva.
Inače, u posljednjih nekoliko desetljeća, potrošnja ultraprocesiranih namirnica se značajno povećala, što je vrlo zabrinjavajuće, obzirom da su ultraprocesirane namirnice bogate energijom i sadrže veliku količinu šećera, lipida, zasićenih masti i natrija.
Također, poznato je da povećani unos ultraprocesirane hrane povećava rizik od pretilosti i metaboličkog sindroma.
Smatra se da bi buduća istraživanja trebala podrobnije istražiti utjecaj unosa ultraprocesiranih namirnica po zdravlje.
Izvor:
The American Journal of Gastroenterology