Ultraprerađena hrana povećava štetne kemijske razine kod trudnica
Nova studija u kojoj su sudjelovale trudnice pokazala je da je prehrana bogata ultraprerađenom hranom povezana s većom izloženošću ftalatima. Kada su trudnice izložene ovoj kemikaliji, ona može proći kroz placentu i ući u fetalnu cirkulaciju te može uzrokovati oksidativni stres i kaskadu upale unutar fetusa.
Ranije studije pokazale su da izloženost ftalatima tijekom trudnoće može povećati rizik od niske porođajne težine, prijevremenog poroda i poremećaja mentalnog zdravlja djeteta kao što su autizam i poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD).
Ultraprerađena hrana, napravljena je uglavnom od tvari ekstrahiranih iz hrane kao što su ulja, šećer i škrob, koja je toliko promijenjena preradom i dodavanjem kemikalija i konzervansa kako bi se poboljšao njen izgled ili rok trajanja.
Smatra se, da bi trudnice tijekom trudnoće trebale pokušati izbjegavati ultraprerađenu hranu koliko god mogu i tražiti voće, povrće i nemasno meso.
Izvor:
Environment International