Pušenje i konzumiranje alkohola povezano s ranijom pojavom raka gušterače
Istraživanje koje je provedeno na 811 bolesnika s rakom gušterače, pokazalo je da osobe koje puše ili konzumiraju alkohol u većim količinama, mogu oboljeti od raka gušterače u ranijoj životnoj dobi nego osobe koje izbjegavaju navedene štetne navike.
Pod prekomjernim konzumiranjem alkohola smatrala se konzumacija tri ili više alkoholnih pića dnevno.
Odavno je poznato da je pušenje čimbenik rizika za rak gušterače, smrtonosnu bolest kod koje 2-5 posto oboljelih preživi pet godina.
Što se tiče prekomjernog konzumiranja alkohola, neke studije su ukazivale da bi i ono moglo biti čimbenik rizika za rak gušterače.
Ovaj učinak može nestati ukoliko se s pušenjem ili konzumiranjem alkohola prestalo 10 ili više godina prije dijagnoze.
Inače, rizik da ćete oboljeti od raka gušterače iznosi 1:71. Prosječna dob dijagnosticiranja raka gušterače je 72 godine.
No, u ovom istraživanju, rak gušterače kod osoba koje puše ili konzumiraju alkohol bio je dijagnosticiran čak 10 godina ranije od prosjeka.
Jednako tako, pokazalo se da što je netko više pušio ili konzumirao alkohol, to mu je rak gušterače bio dijagnosticiran u mlađoj životnoj dobi.
Izvor:
American Journal of Gastroenterology