Prehrana bogata vlaknima poboljšava preživljavanje oboljelih od raka debelog crijeva
Rezultati nove studije ukazuju da prehrana bogata vlaknima može smanjiti vjerojatnost od umiranja od raka debelog crijeva u oboljelih od te bolesti. Naime, u pacijenata s nemetastatskim rakom debelog crijeva, svakih dodatnih pet grama vlakana u prehrani, smanjuje rizik od smrti za gotovo 25 posto.
Ono što jedete nakon što vam je dijagnosticiran rak debelog crijeva može napraviti razliku u preživljavanju, ističu stručnjaci.
Inače, osim što smanjuje rizik od smrti od raka debelog crijeva, prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik i od umiranja od drugih uzroka.
Valja istaknuti da je prehrana bogata vlaknima povezana s boljom kontrolom inzulina i manjom upalom.
Najveća korist od konzumiranja vlakana pripisana je vlaknima od žitarica i cjelovitih žitarica. Vlakna povrća bila su povezana s ukupnim smanjenjem rizika od smrti, no ne i specifično smrti od raka debelog crijeva. Prema mišljenju stručnjaka vlakna su ključna za optimalno zdravlje i prevenciju bolesti.
Vlakna koja se nalaze u hrani poboljšavaju peristaltiku probavnog sustava i osjećaj sitosti, jednako tako, ona pomažu i u upravljanju tjelesnom težinom, borbi protiv raka i prehrani trilijuna korisnih mikororganizama koji obitavaju u crijevima.
Dijetna vlakna nalaze se u biljnoj hrani, kao što su grah, cjelovite žitarice, orasi, povrće i voće.
Izvor:
JAMA Oncology