Povećana konzumacija kave povezana s nižim rizikom od kronične bubrežne bolesti


Povećana konzumacija kave povezana s nižim rizikom od kronične bubrežne bolesti

Rezultati nove studije pokazali su da je povećana konzumacija kave povezana s nižim rizikom od kronične bubrežne bolesti (CKD), albuminurije ili zatajenja bubrega, vjerojatno kroz protuupalne i antioksidativne spojeve kave.

Još nije utvrđeno je li ispijanje kave povezano s povećanom procijenjenom brzinom glomerularne filtracije (eGFR) u drugim visokorizičnim kategorijama za kroničnu bubrežnu bolest.

Prema mišljenju stručnjaka, sve je više dokaza koji povezuju povećano pijenje kave s boljim radom bubrega, iako su ti dokazi još uvijek nejasni.

Kronična bubrežna bolest (CKD) je dugotrajno stanje karakterizirano progresivnim smanjenjem funkcije bubrega s procijenjenom globalnom prevalencijom od 13%. Unatoč medicinskim strategijama prevencije, opadanje bubrežne funkcije, koje se obično procjenjuje brzinom glomerularne filtracije (eGFR), ubrzano je u osoba s dijabetesom tipa 2 i drugim čimbenicima kardiovaskularnog rizika. 

Izvor:
Clinical Nutrition